Skrivet om Charles Njau

Artikel i tidningen General-Anzeiger 99-02-23, Bonn, Tyskland.
Text av Gunild Lohmann

Översättning av Kristina Norlén.

“…….Den som kom in till Carstanjen-huset från den gråa och regniga söndagseftermiddagen blev genast på bättre humör. Charles Ainainy Njaus målningar utstrålar en oerhörd värme och livsglädje.

I förrgår öppnades en utställning i FN:s konstgalleri med ett urval av hans verk. Denne tanzaniske målarkonstnär härstammar från en konstnärsfamilj och han började måla i unga år. Särskilt Njaus farfar, som var Tanzanias första lutheranske präst, understödde sitt barnbarns begåvning. Efter att denne vid 16 års ålder hade vunnit en teckningstävling var hans karriär utstakad.”

“…….”Studierna i Sverige öppnade nya möjligheter för mig vad beträffar färger och former” förklarar den blygsamme konstnären som helst inte pratar om sig själv alls. Vid första anblicken ser många av hans bilder abstrakta ut: lysande färgytor med skarpa konturer är placerade intill varandra; de starka kontrasterna får duken att vibrera och i till exempel “Happy Days” får de delar av målningen att framträda tredimensionellt.

Det är inte så att Charles Njau nöjer sig med den tvådimensionella duken som medium. Den glatt brokigt gestaltade gungstolen som redan sålts är det nästan synd att sätta sig i. Andra verk avslöjar sig som fixeringsbilder. När man har tittat på dem tillräckligt länge kan man skönja tydliga figurer i de till synes godtyckligt kombinerade färgmönstren: en man med en hund, en sagoberättare, en dansör innan repetitionen. Den som inte ser upp tappar emellertid bort konturerna igen och kastas tillbaka till de flimrande färgytorna.

Detta kan inte hända när man tittar på de helt och hållet konkreta målningarna som “Moonlight Rabbit” eller “Parrots”. ” Jag beundrar att Charles i allt är sitt afrikanska ursprung troget fastän han har bott i Sverige i över 20 år” säger Björn Springfeldt, kulturattaché vid svenska ambassaden och initiativtagare till utställningen. Njaus färgglada mönster kommer ur tanzanisk tradition. “Men han har tämjt det vilda i dem och gjort något helt eget av det.”